Vechten voor genezing - 40 jaar HIV in UZ Gent
40 jaar HIV
Veertig jaar geleden verschenen de eerste berichten over een mysterieuze virusinfectie waaraan in de VS homoseksuele mannen stierven. Sindsdien werden 75 miljoen volwassenen en kinderen wereldwijd getroffen door hiv en kostte dit het leven aan meer dan 32 miljoen mensen. Deze epidemie is getekend door taboe en stigma. Veertig jaar na de aanvang ervan durft het overgrote deel van de geïnfecteerde personen nog steeds niet uitkomen voor zijn infectie uit angst voor afwijzing. Na veertig jaar was het tijd om eens terug te kijken op wat geweest was. Om het publiek van een groot event rond 40 jaar HIV het verhaal rond deze virusinfectie te kunnen vertellen werd besloten om een mini-documentaire te maken.
Terug in de tijd
Om het HIV-verhaal te kunnen vertellen zochten we mensen op die begin jaren tachtig alles van op de eerste rij meemaakten. Professor Eric Van Hecke vertelt hoe hij de eerste infecties zag opduiken. Hij ging samen met collega Prof. Jean Plum op pad om feestgangers te testen tijdens homofuiven. Zo ontdekten ze mensen die positief testen op HIV-besmetting tussen de feestvierders. De schrik was enorm. Men dacht dat het HIV-virus het einde van de mensheid zou betekenen. De HIV-besmetting leidde namelijk tot aids en in dei beginjaren waren er geen medicijnen die de ziekte een halt kon toe toepen. 'Mijn ouders werden zelfs ontslagen omdat men dacht dat ze de besmetting zouden meebrengen naar de werkvloer', vertelt Tristan Charlier die in 1985 besmet werd door een bloedtransfusie met besmet bloed. De overheid begint dan een bewustwordingscampagne met de naam 'Open je ogen voor ais ze sluit'.
Stigma en onderzoek
Een HIV-besmetting betekent nog altijd een stigma voor de patiënten. Vaak durven ze nog steeds niet vertellen dat ze besmet zijn om negatieve reacties te vermijden. HIV is en de ziekte die er uit volgt: AIDS, is echter een behandelbare ziekte geworden. Met de juiste medicatie kan het virus in die mate onderdrukt worden dat je zelfs zonder condoom seks kan hebben zonder het risico om besmet te worden. Ondanks die wetenschap, blijft het stigma en de schaamte rond HIV. "Elke dag vragen patiënten nog wanneer ze zullen genezen van HIV", zegt Prof. Linos Vandekerckhove. Hij doet al jaren onderzoek naar het virus en blijft strijden voor de volledige 'genezing' van alle dragers van het virus. Om het stigma de wereld uit te helpen, is het dan ook nog broodnodig om te blijven onderzoek doen naar HIV.
“Elke dag vragen patiënten nog wanneer ze zullen genezen van HIV”
Prof. Linos Vandekerckhove
“Dat was een 'verboden' ziekte”
Prof. Jean Plum
“Het eerste wat ik dacht was 'ik ga dood'”
Inge Mertens, HIV-diagnose 1993
“Het besmettelijk zijn heeft een grote impact”
Rita Schockaert, psychotherapeute
“De angst was reusachtig”
Dr. Filip Van Wanzeele
Bekijk hieronder de volledige mini-documentaire:
Uitvoerend Producent: On Air / Pascal Vranckx
Productie: Wim Hamiaux / TEIR
Regie: Wim Hamiaux / TEIR
Montage: Wim Hamiaux / TEIR
Camera: Jasper Lefebre