Tournée Staminee - De laatste Gentse volkscafés

Tournée Staminee

Tournée Staminee neemt je mee op een kroegentocht langs de laatste overblijvende Gentse volkscafés. Drie straffe cafébazen vertellen hun verhaal en dat van het café dat ze al jaren onafgebroken uitbaten. Wat maakt het voor hen zo moeilijk om stand te houden met hun café? Welke sociale rol kunnen ze vervullen? In deze documentaire kruip je mee achter de toog van deze bijzondere ontmoetingsplekken en leer je de mens achter de cafébaas kennen. De cafébazen krijgen steun van Psychiater Dirk De Wachter, stadsfilosoof Jean Paul Van Bendegem en professor Nederlandse Taalkunde Jacques Van Keymeulen die hun hart voor volkscafés tonen. Zij gaan ook dieper in op de sociale rol van de verdwijnende staminees.

De jukebox van café Folklore, één van de geportretteerd cafés in Tournée Staminee, de laatste Gentse volkscafés.“Ze zeggen dat ik snel de brug kan slaan tussen mensen”

Jacky, Café Folklore

“Volkscafés zijn plekken waar mensen over sociale geledingen heen elkaar kunnen vinden”

Dirk De Wachter, Psychiater

“Als cafébaas moet je een beetje een pastoor zijn”

Ronny, Café Brouwershuis

“Een volkscafé is de lijm die alles samen houdt zoals de cement dat doet bij een muur”

Jean Paul Van Bendeghem, Stadsfilosoof

“Ik denk dat de volkscafés zullen verdwijnen”

Lisbeth, Café Viking

Waarom Tournée Staminee maken?

Wim: "Als ik op café ga, zoek ik het liefst een echt volkscafé op waar mensen niet te beschaamd zijn om met elkaar een gesprek aan te knopen. Voor mij zijn volkscafés een ideale remedie tegen enkele ziektes van onze tijd: verzuring, vereenzaming en een te ver doorgedreven individualisme dat ons ongelukkig maakt. In tijden dat de nobele kunst van het gesprek, onze mondelinge communicatie, afbrokkelt onder druk van de digitalisering, emoticons en leuke prentjes, is een staminee voor mij een ideale ontmoetingsplek om (aan al die dingen) een tegengewicht te bieden. Een plek waar jong en oud, rijk en arm met elkaar in gesprek gaan, waar de smartphone wordt weggeborgen en waar naar elkaar geluisterd wordt.

Van die volkscafés, die ontmoetingsplekken, blijven er ieder jaar minder en minder over en dat vind ik doodjammer. Ik wil deze plekken de positieve aandacht geven die ze verdienen. In het beste geval kan Tournée Staminee een monument(je) vormen voor de volkscafés en er zo aan bijdragen dat ze kunnen blijven bestaan."

DVD in het S.T.A.M.

De DVD is beschikbaar voor de democratische prijs van 12€ in de museumshop van het S.T.A.M., het Gentse stadsmuseum. Je kan hem ook bestellen door een mailtje te sturen naar wim@teir.be met je adresgegevens. Vervolgens sturen we je de betalingsgegevens door en na de betaling krijgt u de DVD toegestuurd bij u thuis.

Dvdnieuw