Tournée Staminee

De laatste Gentse volkscafés

Tournée Staminee

De laatste Gentse volkscafés verdwijnen zienderogen. Elk jaar sluiten meer staminees hun deuren en zo brokkelt een deel van ons Vlaams immaterieel erfgoed beetje bij beetje af.
Tournée Staminee neemt je in een minidocumentairereeks mee langs enkele van de laatste overblijvende Gentse volkscafés. Verschillende waarden van Gentse bruine kroegen vertellen hoe het leven er aan toe gaat in een echt volkscafé, over wat voor hen een volkscafé is en welke sociale rol zo een café kan vervullen.

Volkscafé

Ze vertellen over de verschillende volkse gebruiken die aan het uitsterven zijn, het verdwijnen van het dialect, over hoe ze verschillen van alle nieuwe cafés die erbij komen, over wat hun café uniek maakt. Ze schetsen tegelijkertijd een beeld van hoe ze de wereld hebben zien veranderen van achter hun tapkraan en overpeinzen wat geweest is en wat nog komt, wie hen zal opvolgen en wat er zal gebeuren met hun café en de volkscafés tout court.

“Overlaten zie ik niet direct zitten, mijn café is mijn kind”

Jacky, Café Folklore

“Als cafébaas moet je een beetje een pastoor zijn”

Ronny, Café Brouwershuis

“De smartphone, dat zou moeten verboden worden”

Lisbeth, Café Viking

Waarom Tournée Staminee maken?
Wim: "Als ik op café ga, zoek ik het liefst een echt volkscafé op waar mensen niet te beschaamd zijn om met elkaar een gesprek aan te knopen. Voor mij zijn volkscafés een ideale remedie tegen enkele ziektes van onze tijd: verzuring, vereenzaming en een te ver doorgedreven individualisme dat ons ongelukkig maakt. In tijden dat de nobele kunst van het gesprek, onze mondelinge communicatie, afbrokkelt onder druk van de digitalisering, emoticons en leuke prentjes, is een staminee voor mij een ideale ontmoetingsplek om (aan al die dingen) een tegengewicht te bieden. Een plek waar jong en oud, rijk en arm terug met elkaar in gesprek kunnen gaan, waar er naar elkaar geluisterd wordt."

Van die volkscafés, die ontmoetingsplekken, blijven er ieder jaar minder en minder over en dat vind ik doodjammer. Ik wil deze plekken de positieve aandacht geven die ze verdienen. In het beste geval kan Tournee Staminee een monument(je) vormen voor de volkscafés en er zo aan bijdragen dat ze kunnen blijven bestaan.